Meddelare: Olof Edell  År: 1910

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Edsta

Ede fäboställe har sedan urminnes tider haft ord om sig att vara tillhåll för jordbyggare och andra osynliga väsen. Fäbopigorna ha ofta varit ute för dem, men mest ha de hållit sig frammae, sedan folket flyttad därifrån på höstarna. Då man den tiden kommit i närheten av bodarna, har man ofta sett stora boskapshjordar med jätare och bopigor och det har varit rammel och lock och bölande och bräkande. Allt detta har så i regel försvunnit på ett ögonblick. En gammal gubbe i Ede, Jöns Persson, som ännu lever, har härom berättat följande för mig:

En höstnatt kom jag att ligga upp i bodarna. Vi hade längesedan flyttat hem med kräken. Jag hade lagt på en duktig brasa, så att det var alldeles ljust i stugan. Jag hade lagt mig för att sova och låg och tittade på elden. Då öppnades dörren, som jag noga stängt inifrån. En kvinna kom in och efter henne av hop av bägge könen. De hälsade på varandra och fråga om den och den, och riktiga svar gav de. En, som kom på tal, sades vara död . Tog de så till att rasta med de vanliga fäbogöromålen, ystade skurade tråg o.s.v. Jag blev inte rädd, sade Jöns Persson, ty det föreföll mig så naturligt att de underjordiske skulle visa där i bodarna. Sedan jag betraktat dem en stond, vände jag mig mot väggen och somnade.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska.